Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
[...] wysokie stężenie potasu we krwi. Nielotnych kwasów mogą dostarczać także np. zatrucia metanolem, etanolem, glikolem etylenowym, salicylanami. Kwasicę mogą wywołać nie tylko kwasy, ale także zwiększona utrata wodorowęglanów przez przewód pokarmowy. Wodorowęglany zawierają sok trzustkowy, żółć, soki jelitowe. Ich utratę mogą powodować biegunki lub [...]
[...] wchłaniane, jak gąbka. Jest to moment na to, aby dostarczyć nie tylko wysokiej jakości składników odżywczych, ale i wykorzystać szereg suplementów diety takich, jak: aminokwasy eaa, kreatyna, beta-alanina, czy magnez. Wiele osób w tym okresie stosuje również aminokwasy typu BCAA, jednak pamiętać musimy, że BCAA jest zapalnikiem, który [...]
Artykuł nie ma wymowy zero-jedynkowej, a tak właśnie większość ludzi postrzega „chemię”, leki (w tym sterydy anaboliczno-androgenne), marihuanę (i inne narkotyki), suplementy, szczepionki, GMO, napoje słodzone, pszenicę, czy różnego rodzaju diety. W kolejnym badaniu dowiedziono, iż nawet niewielka konsumpcja słodzonych cukrem lub słodzikami [...]
Z treningiem, dietetyką i farmakologią jest związanych więcej mitów i kłamstw, niż prawdziwych informacji. Kogo winić? Z pewnością do dystrybucji dezinformacji przyczynia się Internet, jednak największą winę ponoszą odbiorcy, którzy wybierają kiepskie źródła informacji. Sportowców podzielono na dwie grupy: 15% białka – 1 g protein / kg m.c., [...]
[...] (nagły wyrzut insuliny nie sprzyja sportowcom). Jakie są najlepsze źródła tłuszczów? Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Należy pamiętać o tym, iż tłuszcze nie są sobie równe, poza tym mają znaczenie ich proporcje. Z tego powodu dania fast food są [...]
[...] wielonienasyconymi, omega-6 (np. zawierającymi kwas linolowy), nie przynosi zysku, a nawet zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe! To świadczy niezbicie, iż wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids) mogą odpowiadać za zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego. Niektórzy naukowcy twierdzą, iż diety [...]
[...] Klasyczna dieta wygląda następująco: 30-50 g wartościowych protein w każdym posiłku (chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe), 2-3.2 g protein na kg masy ciała dziennie, wartościowe tłuszcze w każdym posiłku (awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
[...] niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość białka. Jest to też najdroższa opcja i zwykle ma trochę gorszy smak, niż WPC i WPI. Więcej na temat białka: Tutaj BCAA Aminokwasy to kolejny znany i często stosowany przez sportowców suplement. Co jest takiego niezwykłego w BCAA? Odgrywa ono trzy kluczowe role: po pierwsze, ma działanie [...]
[...] głównie z warzyw 60%–70% białek głównie z suplementu białkowego i minimalnie z warzyw 25%–30% tłuszczów, w tym z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) <10%, jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) wynosiły 10%–20%, tłuszcze nasycone <5% podaż sodu ograniczono do mniej niż 2 g dziennie Podawano [...]
Przewlekły stan zapalny ma wpływ na powstawanie raka i zwiększone ryzyko sercowo-naczyniowe. Przeciwzapalnie mogą działać np. kwasy omega-3, których sporo występuje w diecie śródziemnomorskiej. Takie działanie przypisuje się również witaminie C, ekstraktowi z Rokitnika zwyczajnego (Sea buckthorn) oraz sylimarynie, czyli ekstraktowi z Silybum [...]
Witamina D jest tak naprawdę hormonem, a nie typową witaminą. Badania sugerują, iż pośrednio poprzez różne mechanizmy witamina D ma wpływ np. na toczące się infekcje (np. dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc). Prawdopodobnie znacząco obniża ona ryzyko infekcji koronawirusem drugiego rodzaju (koronawirus 2, HCoV-19, SARS-CoV-2). [...]
[...] może odgrywać stopień przetworzenia danego rodzaju tłuszczu. Dlatego nie należy stawiać znaku równości pomiędzy poszczególnymi rodzajami tłuszczów w diecie, czym innym są kwasy omega-3 pochodzące z ryb, smalec, a np. wysokoprzetworzony olej palmowy. Piśmiennictwo: Laget J. i in. Peripancreatic Adipose Tissue Remodeling and Inflammation during [...]
Chrząstki odgrywają bardzo ważną rolę w organizmie. Są m.in. jednym z ogniw aparatu ruchu i uczestniczą w łączeniu poszczególnych elementów układu kostnego. Z tą funkcją z kolei łączy się szereg korzyści zdrowotnych przypisywanych szeroko pojętej aktywności fizycznej. W niektórych stanach fizjologicznych może dochodzić do degeneracji chrząstek, z [...]
[...] tłuszczu niż inne rodzaje mleka) niesłodzone mleko sojowe (również można dostać je w różnych wariantach smakowych) niesłodzone mleko lniane (mniej popularne, ale bogate w kwasy omega-3) niesłodzone mleko owsiane niesłodzone mleko ryżowe. Możliwości jest naprawdę wiele. Mleka smakowe są alternatywną opcją na sytuacje, kiedy potrzebujesz czegoś [...]
Stosowanie niektórych leków na obniżenie cholesterolu to pewnego rodzaju plaga, która wiąże się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi. Wlicza się w to na przykład zaburzenia hormonalne, czy niedobory witamin. W wielu przypadkach, zanim sięgnie się po leki na receptę warto skorzystać z nieco bardziej naturalnych i bezpieczniejszych metod. [...]
Po przekroczeniu umownej granicy dojrzewania fizjologicznego komórki tkanek i narządów zaczynają (bardziej lub mniej dynamicznie) ulegać procesom starzenia. W zależności od stylu życia i pewnych uwarunkowań genetycznych procesy te mogą przebiegać w sposób niemal niezauważalny lub wręcz utrudniający życie. Źródła: García-Coronado JM, [...]
Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]
[...] za uczucie sytości. Wybieraj więcej produktów pełnoziarnistych i warzyw bogatych w błonnik, a także tłuszcze jednonienasycone z orzechów, oliwy z oliwek i awokado oraz kwasy omega-3 z tłustych ryb. Nie zapominaj o chudym mięsie i rybach, które są świetnym źródłem pełnowartościowego białka. Przeczytaj koniecznie: Czy koktajle proteinowe [...]